Titel: Björnjakter.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

Sista björnen här i socknen sköt jägmästaren Hellström 1868. Dom var ute och sökte rätt på idet på skidor, och dom har ränt hela dagen. Fram mot kvällen kom jägmästare Hellström åkande över en stor låga, som var helt och hållet översnöad, - det var uppe på Häbbersjöhöjden, och nu var det nära att Hellström fallit omkull så att han var tvungen att köra skidstavarna i snön för att hindra sig falla - men under trädet låg björnen. Men som det var utförsluttning, fortsatte Hellström utan att märka björnen som kom fram och satte efter honom. Först när björnen trampade baktill på skidorna åt honom märkte han honom. Hellström fick av sig geväret, lade an och skulle brassa på, - men som det var snö i skogen hade han satt kork i bössmynningen - och just som han lade an kom han ihåg korken där - så att han skrek: "Nej, vänta du, din kanalje, tills att jag får ta av !", och därmed ryckte han ur korken och sköt nallen.

Det där berättade pappa och han var springpojke (= sällskap och passopp) hos jägmästare Hellström.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.