Titel: Jakt på förtrollade tjädrar.

Meddelare: Torpare, jägare Isak M. Persson  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

Det var en pojke, som hette Erik Lindberg, en sonson till Håkan, och han hade en lodbössa, som fjädern hade gått av på. Han gick till Karl Erik Larsson i Boda, för att få en fjäder i den. Men denne var just inte kvick med att göra i ordning geväret, utan pojken fick gå där flera gånger. Jaa. Emellertid blev smeden lite ilsken och ställde i ordning bössan. Men smeden och pojkens far, Per Olof Lindberg, voro lite gramse på varandra.

Pojken tog geväret och till skogs. Men hur han sköt så fick han ingenting fast han såg hur blodet rann både av orrar och tjädrar. När han kom hem talade han om det där för far sin, och då menade denne, att det där hade väl pojken kunnat tala om, innan han gick på jakt, för då hade han väl kunnat vara karl att ställa det till rätta. Och så tog han och skruvade sönder geväret och satte ihop det igen. "Gå nu och försök!", sade han åt pojken. "Gå nu och försök, få se, om du inte lyckas ta död på dem!" Och då lyckades det för honom.

För vi hade samma årtal, pojken där och jag. Båda var vi födda 67, så att vi kände honom väl och språkade mycket med honom. Och sedan tog han död på den. Därefter sköt han fåglar.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.