Titel: Jakt på förtrollade tjädrar.

Meddelare: Smed, jägare August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

Vi hade en smed här borta som hette Larsson från Hellsjön, och det var en som kunde skryta, det! Han var styvskytt. Han gick en morgon österut till Mockelsjömon. På förhösten var det och lite snö hade fallit. Som han gick hörde han kreatursskällor - och dom lockade och kräken bölade och - men ingenting kommer han att tänka på fast det var snö på backen, - han hade ju kunnat komma ihåg att inga kräk var ute så där års. Men så skrämde han upp en järpkull. Och när nysnön har fallit så är fågeln liksom mera trygg. Och järparna flög nog bara upp i en tre fyra hopväxta albuskar.

Han började som vanligt med den nedersta, så att den inte skulle falla och skrämma varandra, för gör dom inte det kan man skjuta den ena efter den andra fast dom sitter i samma buske. Och han sköt men järpen satt kvar. Och han sköt många skott, men järpen satt kvar i albusken ändå. Och han sköt så att han hade bara några kulor kvar, men då gick han hem. "Jag har nog förstört bössan på något vis, sade jag. Men jag laddade ju om och sköt under hemvägen på en liten alknopp - och jag sköt bort den, så inte var det något fel på bössan inte. Men sedan erinrade jag mig vilka koskällor jag hade hört och att det inte stod riktigt till med allt det där. Men hade jag kommit ihåg det, innan jag stötte på järparna, så hade det varit mina", sa gubben.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.