Titel: Skrämsel vid jakt på tjäderleken.

Meddelare: Smed, jägare August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

Jag kommer ihåg en smed på Oxsjö - Per Ersa hette han som just inte trodde på några sådana där spökerier. Bara ovanför Skäldammet rätt söder om höjden har det varit en duktig tjäderlek. Per Ersa gick dit en afton - fint väder - några snöfläckar här och var men inte många just - han har ju talat om det där många gånger, en Per Ersa. I alla fall så kom han dit. Han hörde ingenting av tjädern på kvällen. Nedanför höjden gjorde han upp en duktig eld och ställde sig i ordning för att ligga någon stund. Men då började dom att köra i berget, och dom skrattade och dom skrek åt hästarna och dom regerade, och har det inte varit så skumt utan han hade kunnat se, så hade han gått därifrån ögonblickligen, men nu måste han höra på dom tills det blev ljust att han började se att gå. Och han hade aldrig trott på något spökeri av något slag, men han blev överbevisad och måste tro - för det hördes som om dom var uppe i talltopparna, sa´n, och dit kommer jag aldrig mer med min fot, sa´n.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.