Titel: Skrämsel vid jakt på tjäderleken.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

Det var så att Hans Niklas Backlund och Pallin på Järkvistlebäcken som unga var ute på tjäderlek vid Svanasto vid Vallsjön. Då dom kom fram om kvällen till tjäderleken, fick gubben Backlund skjuta en tjäder på kvällspelet. Därpå redde dom till ett nattläger, tände tjäderelden och gjorde sig i ordning för natten. På morgonspelet började tjädern vid 1-tiden, så att gubben Backlund gick en bit från elden för att lyssna efter tjädern. Under tiden sov den andre. Backlund fick höra en tjäder strax intill och började springa. Men långt hade han inte hunnit, då han fick höra ett nödrop från gubben Pallin, som för Guds skull bad honom om hjälp.

I detsamma tystnade tjädrarna att spela, och gubben Backlund, som minst trodde att det hade tagit eld i Pallin så att han höll på att brinna upp, sprang till honom. Då han kom fram till honom, så satt han och grät med händerna för ansiktet. Backlund frågade hur det var fatt med honom och då svarade gubben att han sett en gyllene vagn med två svarta hästar uppefter en stor tall och det hade varit buller och bång, där den for fram. Då trodde Backlund, att kamraten hade drömt, att det hade varit en mardröm eller så, så att han började lugna honom med det, att han inte skulle ta det så hårt för han hade bara drömt alltihop.

Men under det han talade så fick han höra alldeles som ett lokomotiv med vagnar som slamrade på rälsen, komma körande förbi dom. "Nu springer vi hem, annars blev vi bergtagna!" skrek Pallin. Men Backlund var ju mer sansad, så att han sade, att de skulle lugna sig lite och se, om dom kunde upptäcka något besynnerligt i det där bullret i berget. Men Pallin ville inte bli kvar utan hem till både gumma och barn, och han lovade, att han aldrig mer skulle jaga på tjäderspel.

Men eftersom det fanns mycket tjäder, ville Backlund inte vara med om detta, utan han gick några hundra alnar till en myr som fanns där. Men nu då dom stod där och lyssnade efter tjäderspel, så hör dom hur ett tåg kommer emot dom, där dom står. Men då gick dom hem. Efter den natten var Pallin aldrig mer på någon tjäderlek. Men Backlund var flera gånger på den där Vallsjöleken, men aldrig hörde han någonting där sedan inte.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.