Titel: Håkan på Anderberget.

Meddelare: Smed, jägare August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

August Lind berättar. Den där Håkan var ett syndastraff att vara stark. Någonting alldeles obegripligt! Det Håka där tog tag i, det följde med, var säker på det, ta mej så tusan hakar. I alla fall så kom han sig ner till Oxsjö en dag, och där började bokhållaren Lastbom att skoja med Håka och tyckte, att nog var han väl stark, men så märkvärdigt var det väl inte. I alla fall sa han, att han skulle få en bastmatta mjöl, om han bar hem den till Anderberget utan att vila. Och du ska veta, att en matta mjöl det var 180 kilo det, så att det var just ingen fyskamsbörda. Men Håka slängde mattan över axeln, han, utan många ord och gav sig i väg, och de andra följde honom. Och dom följde honom ända till Plåtviken, och där började han gå omkring på Plåtviksmyren och plocka lingon med mattan på ryggen. Då vände dom om, för då hade han bara några kilometer hem, och dom såg nog att han hade krafterna kvar. Så att han fick nog bastmattan, en Håka.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.