Titel: "Sköns-gubben".

Upptecknare: E. Ohlsson
Meddelare: Erik Häggström  År: 1917

Socken/stad: Skön

Det var en "visgubbe" i Sköns socken i Medelpad, som kallades "Sköns-gubben". Han var en märkvärdig karl till att kunna mycket. I min ungdom var jag där nere och arbetade, och då hade jag en arbetskamrat som hette Karlsson. Hans hustru var sängliggande sjuk, och oförmögen att reda sig. Hon hade legat ganska länge och de hade sökt läkare flera gånger, men ingenting hjälpte. Till slut tog han brännvin med sig, och for till den där gubben, fast han inte trodde på honom. "Jaså, du kommer nu", sade gubben. "Du har stått emot länge, men nu måste du komma ändå". Sedan lät han honom i brännvinet se, vem som rådde för sjukdomen. Det var en käring i samma gård, och han kände alldeles tydligt igen henne. Sedan lagade han ihop något, som den sjuka skulle smörjas med. Inte skulle hon bli bättre strax, men så pass skulle hon bli, att hon skulle börja gå uppe. Hon skulle få ta en ny kur, så skulle hon bli alldeles bra. Och så gick det också. Sedan frågade han Karlsson om han ville göra så, att hon som orsakat sjukdomen, skulle bli sjuk på samma sätt. Det ville han emellertid icke. Då sade gubben, att han skulle åtminstone göra så mycket, att hon skulle förstå, att hon var upptäckt, och de skulle få se, att han talade sanning. Han skulle ställa så, att hon skulle få diarre så att hon inte skulle kunna reda sig. Och det fick hon också. Det är vi då alla levandes bevis på.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka II.