Titel: Kasta ut för tandvärk

Meddelare: Fru Estrid Vincent  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Trehörningsjö

Då jag för 24 år sedan var lärarinna i byn Djuptjärn här i socknen, fick jag svår tandvärk. Gumman i bondgården, där jag var, sade åt sin son, att han skulle "kaste ut" för mig. Det skulle visst inte duga, att hon gjorde det, då det var en kvinna, som skulle hjälpas därmed. Det måste göras av en av annat kön. Pojken skrapade litet guld av en fingerring, som jag hade, stål från min klockkedja, silver från klockboetten, järn ur en hårnål samt tog några hårstrån från mitt huvud, en bit ur en nagel och en droppe ur mtt vänstra lillfinger. Det blev alltså sju olika slag. Omkring detta virade han ett papper, varpå han gick upp till gärdesgården, som ej var långt från byggningen. Där vände han ryggen mot skogen och kastade papperet med dess innehåll baköver vänstra axeln samtidigt med att han högt ropade hela mitt namn: "Estrid Laura Villhelmina Lindblom!" varefter han skyndsamt sprang därifrån utan att se tillbaka. Han hade förbjudit mig komma efter sig ut, men jag var nyfiken se, vad och huru han gjorde. Då han nu märkte mitt tilltag, blev han mycket misslynt och sade: "Jo, nu ha lärarinnan ställt tell é bra! Dä dûg dell ingenting nu. Hon koms bäre dell å få mytji värre tannvärk än för".