Titel: Förvärva sig jaktlyckan.

Meddelare: Torpare Bror Aron Strandell  År: 1934

Socken/stad: Liden

Dom brukade nog lova bort sig åt stora F. Om Håka på Anderberget går det den sägnen, att han hade kommit överens med Hålen. Och god jaktlycka hade han också, alltid hade han kontarna full, när han kom från skogen. Han sköt aldrig fel. Men Hålen skulle väl ta honom till sist, så Håka gav sig till att skjuta på fan och slå fång med honom och stå i. Men så kom dom överens om, att han skulle få yngsta sonen, när han fyllde 15 år. Men nu dog Håka innan detta skett. Men pojken fick plats på Husåsen, och där fanns en sådan där halvfnask eller halvtok, som hette Berlin. Farlig var han emellertid inte. En dag såga dom ved tillsammans, token och pojken. Då de blev inropade till middag, gick bara gubben in. - Nå, var är pojken? frågade dom. - Ja, han högg jag ihjäl, säger han. Och detta hände på pojkens femtonårsdag. Och den där sägen har Karl Erik själv berättat för mig. (Karl Erik var systerson till Håkan).

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.