Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MEU35208_148



Titel: Håkan på Anderberget.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg, Sillre

Håkan fick ingen ro i sin grav utan måste vandra oupphörligt. Å på Husåsen i Liden fanns en päschon vid namn Bergström, som kunde tala vid de döda. Dom måste anlita honom, att han skulle tala vid Håkan. Detta uppdrag åtog sig Bergström. Så en torsdagsnatt vandrade Bergström mot Lidens kyrka. Å där samspråka han med Håkan. Så viste Håkan, att han skulle få se sin son, som då tjänstgjorde som dräng i Liden. Och Håkan bestämde tid och dag, då sonen skulle medfölja Bergström och de skulle träffas. På den utsatta tiden medtog Bergström sonen till Håkan för att möta fadern. När så sonen fick se fadern, så avsvimmade han, men Bergström fortsatte att språka med Håkan, och Håkan yttrade då att hans son kommer att dö på sin artonde födelsedag, som också skedde.

Det berättas, att sonen var i vedboden för vedhuggning, där han tjänade. I samma gård fanns en mindre vetande eller tok. Dom satte dänna päschon att säga till pojken, att han skulle in å få mat, och att han skulle ta mä säj en vefamn. Jaha. Och som pojken stod på knä för att ta på säj ven, fattade token tag i yxan och högg pojken i huvudet. Och han avled ögonblickligen. Detta var sonens artonde födelsedag.

Sedan gick token in och satte sig vid bordet samt åt sitt mål mat. När pojken ej inkom frågade husbondsfolket var pojken tog vägen. Då svarade densamma som huggit ihjäl pojken att "den högg jag ihjäl."


Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35208


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


GRAVFÄLT ARKEOLOGI GRAVRÖSE

KYRKA TECKNING

UTHUS

Prydnadsfigur

Linfäste

Ur