Titel: Håkan på Anderberget.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg, Sillre

Torsten Norman på Skälsjöberg samlade i många år sägner och sagor, dem han noggrant upptecknade i en bok. Vid en eldsolycka förstördes tyvärr denna sägensamling, som byggde på berättelser från ett flertal nu avlidna personer. Följande dikt om Håka kan emellertid tjäna som prov på stilen i hans samlingar.

Håka bodde på Anderberget. Där bodde Håkan. Där var han jordbrukare och även jägare. Och han var sån där trollgubbe, han vi säger. På en kort stund kunde han vara i Fors kyrka på gudstjänsten och även hem på ennerliga vägar, enligt gamla sägner förstås. Så blev han sjuk och vattenkoppor eller smittkoppor. Å i den sjukdomen dog han då, - nå exakt kan ja inte nämna men dä va nog på 1840-talet.

Som det såg ut, kunde Håkan inte få lugn i sin grav, utan han måste vandra efter sin död också.

Efter Håkans död överflyttade hans hustru till Skälgården. Detta var i juli månad. Håkan antasta henne mä ett efter sin död. Och som Håkans hustru var som slåtthjälp i Skälgården, deltog hon i lövtagningen i Lavsvebärget. Så hadde hon fällt en asp, som hon skulle ta lövet av till kreatursfoder. Så med ens såg hon Håkan sitta i tullen på aspen och sjunga en psalm. Han ville tydligen tala mäna, män hon rådde inte mä´t utan kasta va hon hadde för händer och sprang tillbaks till Skälgården. Men Lindholmen på Skälgården, som va mäna, såg ingenting utan sprang och slog mä armen ätter stammen och skrek: "Va jäkeln sitt du nårst? Va jäkeln sitt du nårst?"

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.