Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Borgsjö

En borgsjöspelman som av någon anledning blivit bortglömd var den i Boltjärn födde Per Tillman. Per Tillman var flera år äldre än Spel-Gulle, men de spelade ofta tillsammans på bröllop. En gång när de skulle spela för brudparet från landsvägen ned till kyrkporten, så råkade Spel-Gulle i halkan ramla omkull, då sade han: Spela på du Pelle. Jag har mitt för mej jag. Framl. kungsvärden Johan Söderholm i Selånger var dotterson åt Tillman, han berättade att han i 10 års åldern fått följa med mormodern upp till Borgsjö, där hon hade släkt i en granngård till Spel-Gulle. En dag gick de till Gulle och hälsade på. Mormodern och Gulle voro gamla bekanta och hade mycket att tala om. Bäst det var, började mormodern att tralla på en polska och sedan frågade hon Gulle om han kände igen den. Så Gulle satt där med tårar i ögonen och så sade han: Den där polskan har Per och jag spelat många gånger. Söderholm fick icke höra Spel-Gulle spela. Mormodern bad Gulle att han skulle spela en låt för dem, men Gulle svarade att han var för gammal nu och orkade inte spela längre.

Per Tillman sålde sitt hemman i Boltjärn, Borgsjö 1850 och köpte nytt i Knävland, Selånger och spelade sedan blott sporadiskt någon enstaka gång, det är väl en bidragande orsak till att han ej var så känd i hemorten sedermera.

Jöns Persson i Borsjöede, som levde in i vår tid, är representerad. Sv: Låter, häft: Medelpad och förbigås därför här, då något okänt efter honom ej finnes.

Frågelista. Nr 113. Spelmän.