Titel: Trolldom.

Upptecknare: Ella Ohlson
Meddelare: Per Lindberg  År: 1925

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Fugelsta, Jämtland, Gärdsjön, Lappland

Nog kunde dom vara vidskeplig hemma i Åsele och tro på både ett och annat. Men inte var dom så, att dom försökte skada varann genom trolldom. Men se då i Medelpad (Borgsjö sn), dit jag flytta sen, där var dom omöjlig på det viset. Dom modstal kräk och dom gjorde både det ena och det andra. Jag fick då också hästen så förstörd en gång. Äldste pojken hade den en gång han och följde en granne till en utslått, som vi hade gemensamt, efter hö. Sen tog jag hästen och for till skogs och skulle köra timmer, men då var han alldeles förstörd. Då jag skulle leda honom fram till krubban så gick han baklänges. Och det var omöjligt han åt inne, men då jag kom ut på vägarna så åt han hästgödseln. Jag måste fara hem från skogen alldeles, men då var det en granne till mej, som hette Mattson, som jag tala om det för, och då tog han och bröt en brödbit och la i mössan sin och gav åt hästen, och sen blev han alldeles bra. Han kunde inte så lite den där Mattson. En gång blev en av våra kor på tok i buan, och buflickan hon sprang till Mattson, som var på en vall bredvid, och bad honom komma och se på henne. Kon stod alldeles stinn hon. Då bad han flickan gå in efter en kaffekopp mjölk och så slog han i kon den och därmed var hon bra. En gång, då Mattson där var full, hade han sagt, att han hade två ovänner, och så mycket kunde han, att dom skulle stupa tvärt, om han vände på kaffefatet, han höll i, om han bara ville. Men han tacka Gud, sa han, att han hade blivit bevarad från det, så aldrig de där tankarne havde kommit på honom då han hade mött dom.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Trollkunniga I.