Uppteckning nummer NM-NFS01

Titel: I äldre tider idkades här myrmalmsberedning ……….

Upptecknare: P. Johnsson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

I äldre tider idkades här myrmalmsberedning varom de talrika slagghögarna, som förekommo vid myrarna, bära vittne. Numera har denna tillverkning upphört utan att orsaken kan uppgivas av socknens nuvarande befolkning, som dessutom här uttrycker sin förundran, emedan det av ålder varit känt som ett gott eggjärn. Från Vemdalen komma sålunda ännu de bästa liar förfärdigade av myrmalmsjärn. Sannolikt upphörde denna hantering efter anläggningen av Torphammars järnbruk, varigenom sockenborna lättare erhöllo sitt behov av järn, då de icke funno det på närmare håll än Sundsvall.

Kopparmalm, som förekommer i denna socken, är enligt länsman Götbergs uppgift undersökt och befunnen så ringhaltig, att den icke med fördel lär kunna arbetas.

Nordiska museet. Frågelista. Pehr Johansson saml. Bergsbruk VI.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: FS1