Uppteckning nummer NM-MKU423_18

Titel: De små barnen fingo i regel äta av samm mat som de äldre,……..

Upptecknare: Helmer Granblom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

De små barnen fingo i regel äta av samma mat som de äldre, dock med övervikt på mjölkmat och de fick ofta dricka mjölk. Någon mat som ansågs skadlig för oss barn hörde jag aldrig talas om och den kost som bestods oss, var vanligt s.k. husmanskost, till allra största delen producerad vid gården. Inte häller har jag något minne av, att vi inte skulle få äta kokta ägg.

Som synnerligen lämplig som barnmat, ansågs mjölkvälling av alla de varianter vara. Den kunde ätas med sked och den kunde drickas, eller suga ur flaska. Däremot fick småbarn aldrig kaffe eller andra starka drycker.

Sötsaker kunde vi nog få i form av en sockerbit och någon gång en liten karamell, några andra sötsaker just inte på den tiden.

Hur ofta och vid vilka tillfällen det bjöds på sötsaker, är lika svaret att svara på, det fick väl bli som det passade, men så ofta som det händer i våra dagar var det icke. Det var mycket vanligt, att man tog kakor och karameller hem till barnen från de vuxnas kallas.

Nordiska museet. Frågelista. NM 174. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423