Titel: Medel mot "gulasjuka"

Meddelare: Skräddare Olof Lundgren  År: 1917

Socken/stad: Björna

Det var en gubbbe i Krokvattnet, som hade blivit sjuk, varför han for till en "botare" för att få hjälp. Denne sade, att han hade "gulasjuka" och skulle äta några levande löss. Då gubben kom hem, tog han av sig skjortan, plockade och åt. Då han hållit på därmed en stund, frågade gumman, huru många löss han egentligen skulle äta. Han svarade: "Dä fråge ja int ätte. Ja ät så pass ja tytj". Det tycktes inte vara brist på medlet. Han hette Jon Olsson, och det är väl en 35 eller 40 år, sedan det inträffade.