Uppteckning nummer NM-MKU423_17

Titel: Vid vilken ålder spädbarnsutrustningen utbyttes mot andra kläder,………..

Upptecknare: Helmer Granblom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Vid vilken ålder spädbarnsutrustningen utbyttes mot andra kläder, är givetvis svårt at generelt avgöra, beroende på så många avgörande faktor icke mijst Barnets egen utveckling, men redan vid ett års ålder torde de flesta barn ha utbytt själva utrustningen mot mera konventionella små barnkläder, flickorna klänning och pojkarna hängselbyxor.

Några speciella överkläder för förskolsbarn tror jag icke förekom, om dessa barn någon gång fick följa föräldrarna bort, kunde man ju ta en stor yllechal om dem för att skydda dem mot kölden. Med ytterkläder fick nog barnen vänta tills skolan började, och bestod ytterplagget oftast i lång rock ellar kappa som var så tilltagen båda vad längd och vidd beträffar, att det gick att växa i. Tyg till dessa yterplaggtogs ofta från de vuxnas avlagda plagg och om man då vände avigsidan ut, så de ändock ut som nya. Dekorationen bestod av gula ankarknappar till pojkarnas överplagg och till flickornas blev det alltid någon råd, där kunde det variera åtskilligt. Överplagg för sommarbruk existerade icke.

Nordiska museet. Frågelista. NM 174. Barn i förskoleålden.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423