Titel: Storjägare.

Meddelare: Mjölnaränka Lotta Sahlin  År: 1934

Socken/stad: Liden

Lotta Sahlin, mjölnaränka från Kvarnån i Sillre, berättar: En son åt Håka på Anderberget var läskamrat med mig och Håka hade gått igen i tre år, då pojken gick och läste. Och det var sextiett, så femtioåtta så dog han, Håka där.

Men den där gossen Kalle, som var läskamrat med mej, var då i tjänst vid kyrkan i en gård för han ville tjäna sitt bröd själv. När han så hade gått så där gubben, så att han skulle till att sluta, så sa han åt käringen, att sonen skulle gå till skogen västanför kyrkan och möta honom där. Han hade varit stygg mot gossen, då han var liten och nu ville han be honom om förlåtelse. Och den där gubben där gossen arbetade var med så att det var tre stycken med, då gossen mötte sin pappa sista gången. Och då bad han pojken om förlåtelse och sa: "Nu kommer jag inte något mer", sa han, "men du kommer inte att leva mer än tio år härefter", sa han åt pojken. Och det var på dagen det tio år så var det en gubbe i byn, ja han bodde på södra sidan av kyrkan, och det var välbärgat folk och hållet för riktigt folk de där. Och det var på skärtorsdagsmorgonen, och då var gossen och Berlin - han hette så karlen - hos en som hette Sjödin och högg ved. Och då dom kom därifrån, skulle dom hugga ved där Berlin var hemma. Då gick gossen in och sade till kvinnfolket i gården: "Han är så underlig, morfar", sa han, för han kallade honom så, så han trodde, att han ville honom något illa. "Nej", sa gumman, "inte vill han dej något illa, han som är så för dej", och så gick dom i veboden. Och då han vände sig åt en kubbe för att klyva den, högg gubben yxan i skallen på honom. Och så gick han in och åt. "Nå, än Kalle då ?" frågade dom honom. "Ja, honom har jag huggit ihjäl!" sa han - "kan i begripa ?".

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.