Titel: Kyrkogårdsjord som medicin

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

Förr i tiden brukade de ta kyrkogårdsjord och bota dem, som hade svår värk. Man skulle ta jorden nere i en öppen grav en torsdagskväll. Själva jorden skulle sedan bäras tillbaka. Man kokade den först och tvättade den sjuke med det vattnet. Det är en 60 år sedan. Då var det en bonde i Västergensjö vid namn Abraham Persson, som fick mycket svår värk. Per Ersson, x) en torpare i byn, var och hämtade kyrkogårdsjord. För det besväret fick han en halv tunna korn, så att det ansågs nog vara ett mycket vågsamt företag.
x) "Gamm-kärn"

x) förklaring i texten finns under fritexten.

Samma uppt. även under rubrik: IV. Kyrkan och kyrkogården. c. ) Kyrkklockorna. 4. ) Läke- och trollmedel från kyrkklockorna.