Titel: Håkan på Anderberget.

Meddelare: Kristina Nilsson  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Klärke

"Nog hörde jag tals om Håkan, fast han bodde bra långt upp på fjället. Käringen hans, hon var nog bra illa ute för honom, när han var död. Och pojken sin ville han tala med, om det var så, att han visste vad slags död, han skulle få, eller hur det var. Men pojken tordes aldrig tala vid honom. Och så högg en svagsint bonde ihjäl honom. Han torde väl ha tagit vad som inte hörde honom till ur kyrkogården, och när dom lade det där tillbaka, vart dom fri honom. "Gumman hade bundit bibeln och psalmboken på dörrvredet, men han gick in ändå.".

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.