Uppteckning nummer NM-TEU35208_228

Titel: Storjägare. Håkan på Anderberget.

Meddelare: Änkefru Kristina Ålin  År: 1934

Socken/stad: Liden

Kristina Ålin har i hela sitt liv, och hon är nu 80 år, bott på Aborråsen, en liten by i Graninge, och en några hundra meter från Lidensgränsen. Hon känner som få de stora skogarna mellan Indals och Ångermanälvens sagor och berättar om Håka följande: Inte var Håka finne inte. Han var son till en karl, som hette Staverman och som hade skjutit 40 björnar och ur en av dom så trillade det en människa ur huden. Han var en sådan där människa han, att han gick på kyrkogården och hämtade döben och ställde till med. Och mormor min som var till Nordansjö (ligger 3 km. norr om Anderberget) där Håka bodde tillsammans med föräldrarna sina, såg hon ett grått papper som stack upp ur rockfickan hans. Och då hon gick dit och tittade efter, för hon var ganska nyfiken, så fick hon se, att papperet var fullt av döben och mull. Och så illa till mods blev hon, att hon inte ville stanna där.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.