Folkminnen

Uppteckning nummer NM-TEU35208_30Titel: S t o r j ä g a r e. Håkan på Anderberget.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Per Persson 

Socken/stad: Liden 

Nästa berättare är Per Persson, som bott på Oxsjö, som är närmsta större ort från Anderberget, allt sedan 1867 eller från mitt 17:de år.

Jag var nog aldrig bekant med den där karlen för det var nog inga drivningar här norr ut då så att det är nog bara genom sägner, jag känner till honom.

Han hette Håkan Staverman och härstammade från Jämtland. Han dog nog på 60:talet. Han fiskade och jagade och levde på Anderberget.

Han höll på med döben och sköt. En käring hade han som hette Karolina, jag minns nog henne. Och när han var död, så gick han igen. Käringen var en gång på Skälgården, och där visade han sig för henne, så att hon blev blek och förvandlad.

Och han for och gick och tog döben och lade i ammunitionen till bössan och sköt med, och som han sköt kom det smågubbar och ju mer han sköt dess fler kom det. Men till slut blev han tokig och fraktades på dårhuet.

Grov och stor var han, inte särdeles lång, men välväxt, mörklagd och brunögd. Han kokte en tvåkanns-panna med gröt, och den åt han tom och sedan var han utan till nästa kväll.


Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35208


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BYGGNAD

KYRKOINVENTARIE HELGONSKULPTUR KYRKA

HEMBYGDSGÅRD BONDGÅRD BOSTADSHUS

Väska

Vävprov

Skåp