Upptecknare: Märta Hedlund
Meddelare: Bonde Johan Åkerberg  År: 1939

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Åkerö

När dom hade not, hade var och en sina ställen. Vart lag hade det ett dygn. Dom byttes med i hamnlaget i tur och ordning. Bönderna i byn var ägare av ställena. Dom arrendera ut åt fiskarna, som inte hade jord och skatt. Noten var stora. Dom var mest 60-70 famnar lång. Dom var av kolossalt groft garn. Mest köpte vi hampa från Sundsvall. Den kom från Ryssland och Tyskland. Men dom spann på vanliga rockar och spann som fint lin precis. Sen tvinna dom mest två trådar. Dom var en 20 alnar i mitten och är grundare i ändarna. Det skulle vara bra bundet. Det skulle vara tre fullvuxna karar. Två små kunde utgöra en stor tillsammans. En låg bak och såg till att det inte lossna. En spela på var sida.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske, bd 16.