Titel: I maj börja dom. Gick det inte då, ……….

Upptecknare: Märta Hedlund
Meddelare: Bonde Johan Åkerberg  År: 1939

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Åkerö

I maj börja dom. Gick det inte då, börja dom så fort det var isklart och vackert. Nån enda gång börja vi förrut. Skeppsholmen var hamnlagets plats. Där bodde fiskarna. Bönderna bodde där eller hemma. Hade dom för långt, bodde dom där och for bara hem då det behövdes. Hamnlaget hade 30 st. notställen. 28 var urgamla, två hade dom börjat med på fars tid. Notställena delas ut strax på vårn och sen gick dom i tur. Skötfisket var också hela lagets. Men det var samlagt jämt. Det behövdes inte arrendera.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske, bd 16.