Upptecknare: Anna-Britta Fahlén
Meddelare: Fru Karin Åström  År: 1939

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Mellby

Tagel ha helst repslagare spunne men hår ha dom spunne och vävt te sköttäcka. Hamp spann dom te fisknöttra. Repslagarn i stan hade hamp i lager han. Hamp är länger än lin, mycke länger. Karar kunde spinne å men int nå hårgärn. Jag hade en morbror, som spann kapp me va fruntimmer som helst. De upptog en bra tid för karan tå vinterkvällen att spinne å göra fjärdingar. En spann sillnätgarn å en annan spann skötgarn. Tre haspelhärver om dan. Skötgarn skulle vara hårt snott de. Spotta bruka inte räcke till utan dom hade liksom ett kvartersmått på rockstanne för de skulle vara alldeles som e sen. De skulle borstes de så de fanns inte nå damm i ne. Dom flidde ne över ett kar me vatten. Med en linborste.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske, bd 16.