Titel: Av dalkarlar och slika köpte vi aloe. …….

Upptecknare: Märta Hedlund
Meddelare: Kyrkvärd Frånberg  År: 1939

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Höglandsbyn

Av dalkarlar och slika köpte vi aloe. Aloe var utmärkt. Det var särskilt bra mot brännskador. Svedan stannar av, genast man läger på. Obotligt bra plåster. Aloe bra för att få fart på magen också. Det tog tio timmar. Påskskräcka var det, att om dom låg för länge, så fick dom ris.

"Det är ingen fara, blodet stannar nog," sade mormor. Hon kunde stanna blod. En läkare for till Anön och skulle hjälpa en gumma, som hade blodgång. Då han kom dit, hade det redat stannat. Hon ådrade hästar. Sedan stampade hon foten och satte upp två fingrar, så stannade det.

Nordiska museet. Frågelista. Folklig läkekonst IV, sid. 989.