Titel: Blåsa i vatten

Meddelare: Hemmansägare P.B. Lundberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Det var en gammal gumma i Holmsjö, som var född i Björna. I min barndom sysslade hon mycket med att "blåsa i vattnet", då någon blivit sjuk. Hon tog vattnet ur en källa, i vilken vattnet rörde sig motsols. Det skall helst vara sådant vatten, som man skall blåsa i, men det kan också duga ur en bäck eller å, bara det virvlar motsols på den plats där det tagas. Vattnet hämtade hon i en glasflaska, men ingen vet, huru hon då gjorde, ty hon var alltid allena sådana gånger, och inte talade hon om det för någon heller. Sedan gick hon med flaskan i smedjan, tog ur korken och satte flaskmynningen för blåsöppningen och blåste tre gånger med bälgen. Den sjukes fullständiga namn skulle därvid sägas. Själv kunde hon blåsa endast för karlar. Skulle en kvinna botas, måste hon tala vid en manlig person att utföra själva blåsningen. Jag hjälpte henne därmed en gång, då jag var en tio år gammal. På så sätt fick jag veta, huru hon gjorde.