Titel: Sagesmannen berättar en historia, ……….

Upptecknare: Karl Birger Hansson
Meddelare: Hemmansägare Gullik Arabham Hansson  År: 1946

Socken/stad: Tuna

Sagesmannen berättar en historia, typisk för den vilda yra folket kunde gripas av vid danstillställning: Sundin hade i sin ungdom tillsammans med omnämnde spelmannen Björklund (Simans-Nicke) blivit budade till en dans i en skogsby ner mot hälsingegränsen. Här satte de igång att spela på lördagskvällen och dansen gick till åtta på morgonen. Ny start igen söndagskväll och så hela natten igenom. De lade då märke till att en del av ungdomen dansade fortare än det spelades och som det fanns gott om brännvin fortgick detta hela natten. När så spelet avslutades på måndagsmorgonen och en del av ungdomen knotade häröver, sade Björklund: "Nä, gå hem nu, för Ante och jag får nog spela lite hela dan i alla fall om vi ska nå efter".

Nordiska museet. Frågelista. NR 113. Spelmän. Alla dessa uppteckningar är svar på frågelistan Nr 113.