Upptecknare: Karl Birger Hansson
Meddelare: Hemmansägare Gullik Arabham Hansson  År: 1946

Socken/stad: Tuna

En del spelmän voro också fiolbyggare. Än i dag finnes gårdar där hemtillverkad fiol har hedersplatsen på väggen. Jag (sagesmannen) har sett det bl.a. hos gamle allmogespelmannen Nils A. Nilsson i Åsta by.

Sagesmannen Hansson berättar att han sett en ganska god fiol med följande inskription: "Denna fiol är tillverkad i en timmerkoja med en rät och en krokig kniv". Men det hade nog inte gått fort.

Att hålla instrumenten "tokigt" förekom ibland. Fiolen är ju ett tacksamt objekt härtill, och det har alltid funnits upptågsmakare som måste ha luft. Vänsterhänta personer höllo dragspelen upp och ned och på fiolerna lade de om strängarna.

Nordiska museet. Frågelista. NR 113. Spelmän. Alla dessa uppteckningar är svar på frågelistan Nr 113.