Upptecknare: Karl Birger Hansson
Meddelare: Hemmansägare Gullik Arabham Hansson  År: 1946

Socken/stad: Tuna

Nya låtar tog man upp vid spelmansträff och sammankomster då i regel många spelmän voro samlade. Städernas musik har haft inverkan först i senare tid. På de gamla äkta allmogespelmännen bet inte den nyare musiken. När det här på orten talas om gammaldags musikliv, tycks det vara underförstått att det gäller fiol. Det spelades mest solo eller duo på fiol därvid man ofta spelade samma stämma eller också var andra fioler rena ackompanjemanget. Harmoniskt utarbetad andra stämma finns inte bevarad från de gamla låtarna och torde knappast ha funnits. Ingen av de tre nämnda storspelmännen har varit notkunnig. Att spela andra fioler kallas av en del gamla spelmän för att "låga" låten.

Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän. Alla dessa uppteckningar är svar på frågelistan Nr 113.