Upptecknare: Anna-Britta och Märt Fahlen
Meddelare: Fiskare, bussägare Gideon Sjölund  År: 1939

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Skatan

Jag har varit med och klubba säl bra nog mycket. Dom passar dom på deras anställen och lät dom ibland komma opp och klubba dom sen med ett slag. En del sköt. Dom gamla sa, det gick bättre med klubban bara. Det är alldeles bestämda hål, sälen kommer till för att andas. Där ligger man, så vit och stilla. Själn är yr och bländad, så svårt är det inte. En del hade sälskinnspäsar, bra korta och med skinnet ut. Dom var varma och dom var inte själn rädd. Vi hade inte särskild dräkt på min tid annars. Tog vad som passar bara.

Inte bruka vi ha nå segel eller så framför, fast det hade nog varit bra.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 87. Jakt och djurfänge. Uppt. 1939 av Anna-Britta Fahlen och Märta Hedlund.