Titel: Franses.

Upptecknare: Carl C-son Liljedahl
Meddelare: Carl C-son Liljedahl  År: 1944

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Kvissleby

Franses var en dans, som var populär under senare delen av 1800-talet och fram till 1902, då jag såg densamma sista gången här. Den dansen dansades nästan lika som väva vadmal. Ett antal, 8-10 damer och herrar voro uppställda lika många på var sida om lokalen. När musiken spelade: Uppställning, uppställning, uppställning till franses, då instämdes ibland av de dansande med att sjunga ovannämnda fras. Så möttes de dansande och bugade sig för motparten, flickorna neg, och så gingo de åter baklänges och åter mot varandra och trängande sig om varandra samt gående liksom i marsch kring golvet och åter till uppställning under det att musiken spelade.

Jag har glömt de olika tempon, som förekom vid denna dans men den var mycket vacker och skada att den har kommit i glömska för jazzen. Franses dansades vid högtidliga tillfällen men ofta på logar och andra platser, ute i det fria sommartid och av allmogen. Särskillt förekom dansen på goodtemplarlogernas lokaler vid sekelskiftet. Hur gammal den dansen är har jag inte lyckats ta reda på.

Nordiska museet. Frågelista. Danser Bd 4, sid. 610.