Titel: Finsk dans.

Upptecknare: Carl C-son Liljedahl
Meddelare: Carl C-son Liljedahl  År: 1944

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Kvissleby

Finsk dans har förekommit av inflyttade finnar, som dansat en dans benämd: "Trindpolska", Tremanängel, den sistnämnda dansades av tre personer, som höllo ihop händerna och hoppade runt på golvet medan musiken spelade en slagdänga, som även sjöngs av de dansande. De grova orden, som sjöngs är inte lämpliga att återge, men jag kan några strofer samt melodin. Trindpolskan dansades som en vanlig svensk polska, där två håller om varandra och bara snurrar runt, runt. Nu förekommer inte dessa danser här. Sist jag såg dem var 1900.

Nordiska museet. Frågelista. Danser Bd 4, sid. 611.