Titel: Väva vadmal.

Upptecknare: Carl C-son Liljedahl
Meddelare: Carl C-son Liljedahl  År: 1944

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Kvissleby

Väva vadmal har förekommit och förekommer ännu vid lekaftnar och av danslag. Den dansas av åtta eller tio personer, hälften gossar och hälften flickor, som stå uppställda tre meter från varandra varje lag. Med lagomt mellanrum för att kunna liksom väva sig fram mellan varandra. Två äro uppställda på vardera änden, dessa äro spolar i väven och springa genom mellanrummen medan långsidorna dela sig. Så gå eller springa de mellan varandra så som då man väver en väv medan de sjunga till musik, som i forna dar mest bestod av en eller två fioler. Sången är som bekant: "Så väva vi vadmal, o.s.v." En vacker dans, som snart faller i glömskans hav, ty nu finns ingen, som dansar den dansen mer här i våra bygder. Endast danslag söker behålla dess karaktär.

Nordiska museet. Frågelista. Danser Bd 4, sid. 611.