Titel: Vals.

Upptecknare: Carl C-son Liljedahl
Meddelare: Carl C-son Liljedahl  År: 1944

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Kvissleby

Vals har dansats från urminnestider och ofta sades: "Kom ska vi valsa." I senare tider sades dansa vals. Sjömansvals har förekommit och dansades svävande och lugnt. Baklängesvals är nog troligen den gamla s.k. "Bakmes", den dansades baklänges, men jag kan inte vidare beskriva densamma. Vanlig s.k. "Bondvals" var den mest förekommande valsen här och den hoppades och var livlig, stundom utrop av glädjeyttringar såsom hej, tjosan. De dansande har även hållit varandra i händerna, som varit uppåtlyftad. Mest har det dansats med att pojken hållit flickan om livet och ofta kind mot kind. Alltid med glada miner och ett friare, mer otvunget nöje. Nu liknar jag den dansande ungdomen vid de, vilka nästa dag ha något svårt att bekämpa, kanske en växel, som är svår att ordna.

Nordiska museet. Frågelista. Danser Bd 4, sid. 609.