Titel: Baran.

Upptecknare: Gustaf Nordqvist

Socken/stad: Njurunda

Nu skall jag tala om något som heter baran. I forna tider då var det en och annan som skaffade sig en bara som skulle dra pengar eller något annat men en bara den drog inte mer än ett slag för när de hade gjort baran färdig för sitt uppdrag då sade de ungefär så här: ja pengar drar du. Men i och med detsamma så blir den personen bortsvuren åt den onde. Ja nu så kanske det inte är värt att nämna något mer om baran den här gången för när jag börjar att tala om baran för folket nu så vill de inte tro vad jag säger om det konstiga juret.

Nordiska museet. Frågelista. Nm nr 195. Spökhistorier.