Titel: Det var en vinter som jag var i Rogsta och högg timmer, ………..

Upptecknare: Gustaf Nordqvist

Socken/stad: Njurunda

Det var en vinter som jag var i Rogsta och högg timmer, det var 1893. - Jag var då bosatt i Njurunda så jag for hit till Rogsta för att hugga. Då var det en körare som kom dit från Hudiksvall som vi kan kalla för H, han lefver här ännu. Emellertid så skulle han köra det som gammal gubbe högg. Då fick han inte annat stallrum åt hästen än en gammal bastu. Så de första 14 dagarna då kunde dom inte se något märkvärdigt mäd hästen. Men sedan var det flera morgnar som hästen var alldeles vit av skum och i det fullt mäd ränder efter sidorna alldeles som han skulle vara nypiskat så vi var flera som såg detta fenomen. Då var det några gamla som talde om att det var brukligt att torka säd i denna bastu. En gång så var det en gubbe som var der inne för att röra om sådden. Emellertid så hade han nog varit inne för länge så han hade dött der inne. Så nu så påstod de gamla der i byn att det var den gubben som gick igen. De sa att han inte hade någon ro i grafven så derför så gaf han sig tjenne på ett sådant sätt. Varför att de finns en del som går igen efter döden det sägs att de har något fördolt som de skulle villja ha utfört eller uppklarat för att de skulle få ro i grafven. Men nu så är det nog inte så många som ser eller hör sådana der mystiga ting.

Nordiska museet. Frågelista. NM 195. Spökhistorier.