Upptecknare: Gustaf Nordqvist
Meddelare:  Jonson

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svartvik

Ja spökerier de kan förekomma på många olika sätt. Det var en gubbe på Svartvik som hette Jonson. Han var kring 65 år. Han gick nattvakt i brädgården. Han brukade för det mesta gå hem på nätterna och äta så ibland. Så brukade han se ett stort långt fruntimmer som var svartklädd som brukade komma från den ena ändan af gården till den andra och der så försvinner hon på en gång. Så han sa att det var lite oknytt i den gården. Så de unga som var ute länge om nätterna de vågade inte gå in ensamma utan de ville gärna ha någon som ville följa sig.

Nordiska museet. Frågelista. NM. Nr. 195. Spökhistorier.