Uppteckning nummer NM-AEU37525_6

Upptecknare: Gustaf Nordqvist

Socken/stad: Njurunda

Vid sågen och hyfleriet der var det en gubbe som hette Forsberg. Han brukade också se sådana som kallades för vitter eller tomtegubbar som han brukade se ibland om nätterna när han gick vakt. Ja jag sjelf arbetade på hyfleriet som han. Då brukade vi pojkar ligga på ett ongrör som gick efter veggen på hyfleriet. När vi låg der en natt då hörde jag hur det ringde mäd klocker och nyckelknipper. Då frågade jag de andra pojkarna om de hade hört något konstigt, men det var ingen som hade hört något, men det är så att det är inte alla som kan se eller höra sådana der underjordiska saker och ting.

Nordiska museet. Frågelista. NM. Nr. 195. Spökhistorier.