Uppteckning nummer NM-AEU29687_10

Titel: Tomtar.

Meddelare: Hanna Edlund  År: 1936

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Galtström bruk

Dom talar om tomtar men jag har då en gång varit med om något verkligen egendomligt. Det var då vi bodde på Bergvik på Alnön, det hände. Då såg jag då tomten så säkert som jag nu ser herrn. Det var strax före jul vid 8-tiden på kvällen. Klart månsken var det och det lyste i snön så det var som på ljusa dagen.Vi tittade just ut och då fick vi se tomtarna. Dom kom liksom från stugfoten och försvann bort åt flaggstången. Och jag har aldrig sett något så egendomligt. Tomtarna kom körande i små, små slädar, hästarna var väl bara en halv fot höga och allt annat i storlek därefter. I var släde satt två tomtar och bakpå stod en och körde, fast det var sits att sitta på. Alla tomtar hade röda luvor och de som satt i slädarna hade en röd filt över sig. Hästarna var mörkbruna och vackra värre. De kom åkande i rader och bjällerkransar hade de, fast vi inte kunde höra dem. En körsven ramlade just av och han sprang för att hinna upp hästen! Vi stod länge och såg på det där.

Nordiska museet. Frågelista. Nm. Sägner och memorat.