Titel: Bergtagen ko.

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Galtström

Min sagesman, Hanna Hedlund, Galtström, är född 1868 i Sävs sn. i Dalarna. Från sin barndom berättar hon: Det var en ko, som kom bort under getningen. Dagen därpå bittid var man ute och letade efter henne. Man såg då, hur fälan bildades efter henne såg spillningen, som var varma, men kon kunde ingen se. Men ett tu tre fick man syn på kon bland de andra korna, och till slut kunde man kasta stål över henne. Men i detsamma sjönk kon ihop med avbruten rygg, för hellre än att lämna igen kon, hade bergtrollen brutit ryggen av henne.

Nordiska museet. Frågelista. Nm. Sägner och memorat.