Titel: "Knyte kammen"

Meddelare: Folkskolelärare. A.E. Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

Då en led kommer i olag så att det vid rörelser av lemmen ömmar och höres ett knäppande läte i den, säges man ha fått "kammen". Ännu i mitt minne har man rätt allmänt brukat bota denna åkomma genom att "knyte" bort den, vilket tillgick som följer. - En person av motsatta könet tar en röd ylletråd och knyter på den nio knutar "ansönsch", varpå tråden lindas ett varv omkring den ofärdiga leden och hopknytes. Tråden får ej borttagas utan skall bäras tills den antingen nötes av och faller bort eller ock tillfälligtvis avslitas. Om medlet skall hjälpa får den, som därmed hjälpes, ej tacka för detsamma.