Titel: Gengångare.

Upptecknare: Helge Noren
Meddelare: Ante Åhlen

Socken/stad: Njurunda

Herr Å. berättade att han en vinternatt kom gående efter en väg i Gnarp. Det var sparkföre och herr Å. åkte spark. Med ens blev han varse att kälken gick ovanligt tungt, men snart upptäckte han en figur sittande på kälken, den liknade ett hösåtan (mindre höstack). I töcknet tyckte sig Å. igenkänna en avliden kvinna. Herr Å. läste då en vers (svärgord) varvid figuren visade sig i olika hemska gestalter, eld brann också ur vålnadens mun. Sedan försvann synen. En annan natt kom herr Å. gående förbi Gnarps bruk. Från en stuga där det sades spöka, syntes elden flamma på härden. Å. gick då och tittade in genom rutan, varvid elden plötsligt slocknade i den öppna spisen.

Nordiska museet.Frågelista. S.o.m. sid. 883.