Titel: Gengångare.

Upptecknare: Helge Noren
Meddelare: J.E. Åsander

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Njurunda

Berättaren bevistade en auktion efter avlidne hem.äg. i Njurunda kallad "Svens Jonke", denne hade varit en strävsam odalman samt var ganska välbärgad vid sin död. Han efterlämnade blott avlägsna släktingar, som fingo ärva. Herr Å. hade satt sig i ett avsides liggande rum i mangårdsbyggnaden, samt satt och tänkte på nämnda "Svens Jonke", när han såg upp satt denne som livslevande bredvid. Han tilltalade herr Å. med följande ord: "Ja du ser hur det går nu (d.v.s. boet skiftat åt alla håll).

Herr Åsander har följande kommunala uppdrag: Ledamot av skolrådet, godeman, ledamot i hästuttagningsnämnden, revisor i Njurunda sockens brandförsäkringsbolag m.m.

Nordiska museet.Frågelista. S.o.m. sid. 881.