Titel: Hässja säd och giftas.

Meddelare: Skräddare Olof Lundgren  År: 1917

Socken/stad: Björna

Det har varit det talet, att en yngling inte är mogen att gifta sig, förrän han duger till att hässja " trångsjälmen " i kornhässjan, men då han duger till att göra detta ordentligt, har han rätt gifta sig när han vill.

Förklaring: - I en kornhässja hänges säden upp på det sättet, att man på nedersta " troa " eller stången hänger en fyra eller fem kornband, så gör man likdant på nästa " troa " och så undan för undan, tills man kommer längst upp på hässjan. Ett sådant skift kakas av jälm". Sista " jälmen " i varje " golv" (rummet i hässjan mellan två stolpar) blir alltid mycket smal. Det rymmes endast ett par band på var troa. Det skiftet kallas "trångjälmen " och är mycket svårt att fylla, emedan man måste lyfta banden med en hand över huvudet och tränga in dem på sina platser. Att man fyller hässjan så där i loträta, smärre skift och ej stång efter stång sker för att man ej skall behöva flytta hissblocket så ofta.