Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Spelman N.P. Wallin  År: 1917

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Bröllop. Måste gå med prästen och spela en hel fjärdin när han lämnade byn. Så var jag den siste att gå in.

Så skulle pojkarna ta den gamlaste käring som fanns och sätta på björnhuden och bju henne på en sup och lägga upp 2 25 öringar på bordet, och så kom de undan för undan, en ung och en gammal, och den slanten fick bruden.

Va ett lif i kokstugan där de skulle flå björn. De hade köttmat då i kokstugan i stället för björnköttet, och ingen var full och ingen var nykter. De hade 60 kannor brännvin i Korpåsens by. Omkring 75 personer.

Hade sytt på en karl fällar och filtar, då hade de ett gevär, och då sköt dom, och då skulle han ned på sin backe då. Så hade de i ´koldrag vi kalla´t som va fyra stolpar på och kullra in honom, var väl nu 10-12 som drog och de sjöngo obegripligt, så det genljöd i hela byn. Så drog de honom in i kokstugan, och då skulle de flå björn. Nu var det en utböling, som slog lingonsaft som skulle föreställa blod, innanför huden, någon som stal dit det, så att det skvala och rann, men det fick dom inte se hela bröllopskaran. Så rann blod på golfvet, och det vardt ett skratt. Sedan kom 4 karlar och bar björnhuden, och så la han den på två stolar, och så skulle de dit på de där stolarna en ung och en gammal och bjuda sin nya make på en sup och lägga fram 25 öre för hvart glas. Skulle gå hvarfet öfver hela bröllopslaget skulle på björnhuden allihop, baptister också. Jag fick då tag i en gammal kärring. (Bröllopet egde rum 1868).

Ur Hammarstedska arkivet. Bröllop III. Bröllopsbjörn och -bock.