Uppteckning nummer NM-MKU3034_1

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare: Edvin Thunell  År: 1966

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpsjön

Två medelålders män, hade en tidig morgon, varit ute på sjön och vittjat sina nät och höll på att gista (hänga upp för tork) dem då gubben "Göran" vilken även han landat med sin båt, längre österut, kom till dem, å nyfiket frågade hur det lyckats med fisket, å fick som vanligt svaret att det var bara dåligt. Ja de är väl inte att undra på, ni kan väl inte konsten att ta fisken häller, men om ni kommer å hjälper mej med en sak borta vid min båt, sen ni gistat färdigt, ska jag lova er, att det ska bli bättre fiskarfänge hädanefter.

Framkomna till gubben för att hjälpa honom, sågo de, att en lina var fästad i bakändan av båten och i vars andra ända något tungt släpade efter i vattnet under det att han halade in linan, och de till sin förskräckelse fick se att detta var ett lik av en mansperson, och vilket nu var meningen att han skulle få deras hjälp med att frakta upp till sin stuga, upp i backen.

Inför deras överraskning och vägran att icke biträda honom om hjälp med denna transport, förklarade han helt frankt, att han var i sin fulla rätt å kyrkogården hämta upp och bortföra den döde, enär det var ej självspilling, nergrävd på norra sidan av kyrkan, å tillhörde vare sig Gud, prästen eller kristenheten däremot hade han m.fl. behov av sådant i sin gärning att hjälpa andra medmänniskor, å eftersom dom inte kunde hjälpa honom som dom lovat, sa kunde int han häller jalpe dom ti na bätter fiske, hä kunne häller bli sämer häanetter, å så skilldes dom åt denna gång. En annan gång, anmodades en hjälpsökande för någon krankhet, att följa med in i kammaren där det var oeldat och kallt. Gubben gick ned på knä framför soffan, och drog fram ett människolår å med en kniv skar en skiva av köttet, som, jämte andra hemliga riter, kom till användning vid behandling av hjälpsökande människor för olika svårigheter.

Frågelista. Folklig läkekonst.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU3034