Uppteckning nummer NM-KKU3035_1

Upptecknare: Th. Lindström

Socken/stad: Torp

Torps kyrkklockor äro stämda i tonerna giss fiss e. Förr (orig. för) skedde klockringningen manuellt. Man trampade klockorna. Storklockan (e) sköttes av två man under det att mellanklockan och "lillan" sköttes av var sin man. Ringningen utfördes så, att man "trampade upp" klockorna så att de vände bräddarna rätt upp, och så släppte man dem en efter en, så att de tre tonerna kommo efter varann. Ringarna "höll" var sin klocka, och så uppkom melodien giss fiss e. Man kallade det treklang. När ringningen för omkring 20 år sedan elektrifierades gick det inte att behålla "treklangen". Man talade om melodien som kom bort!

Det torde ha varit en konst att kunna sköta ringningen, så att det verkligen blev en melodi och så att rytmen blev riktig. Det framgår av en historia om en ringare i slutet av 1870-talet eller början av 1880-talet. Han bodde på "Sörsidan" och hade många gånger svårt att ta sig över sjön på söndagsmorgnarna. Han skötte lillklockan, som han ansåg vara svårast att sköta så att det blev rytm. På fråga hur han bar sig åt, skall han ha svarat: "Ja stog där å höll na som en bägar".

Hon tillskrives också följande ramsa, som min sagesman, som vill vara anonym, säger att den är av en sort som vill fastna i halsen, men den är "autentisk". Den bör icke publiceras, säger han.

Storklockan, långsamt: Rik man dö´, rik man dö´……….
Mellanklockan, snabbare: Släng´en in i helvittä, släng´en in i helvittä ……..