Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KKU3035_1



Titel: Torps kyrkklockor äro stämda i tonerna ……..

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare:    År: 1966

Socken/stad: Torp 

Torps kyrkklockor äro stämda i tonerna giss fiss e. Förr (orig. för) skedde klockringningen manuellt. Man trampade klockorna. Storklockan (e) sköttes av två man under det att mellanklockan och "lillan" sköttes av var sin man. Ringningen utfördes så, att man "trampade upp" klockorna så att de vände bräddarna rätt upp, och så släppte man dem en efter en, så att de tre tonerna kommo efter varann. Ringarna "höll" var sin klocka, och så uppkom melodien giss fiss e. Man kallade det treklang. När ringningen för omkring 20 år sedan elektrifierades gick det inte att behålla "treklangen". Man talade om melodien som kom bort!

Det torde ha varit en konst att kunna sköta ringningen, så att det verkligen blev en melodi och så att rytmen blev riktig. Det framgår av en historia om en ringare i slutet av 1870-talet eller början av 1880-talet. Han bodde på "Sörsidan" och hade många gånger svårt att ta sig över sjön på söndagsmorgnarna. Han skötte lillklockan, som han ansåg vara svårast att sköta så att det blev rytm. På fråga hur han bar sig åt, skall han ha svarat: "Ja stog där å höll na som en bägar".

Hon tillskrives också följande ramsa, som min sagesman, som vill vara anonym, säger att den är av en sort som vill fastna i halsen, men den är "autentisk". Den bör icke publiceras, säger han.

Storklockan, långsamt: Rik man dö´, rik man dö´……….
Mellanklockan, snabbare: Släng´en in i helvittä, släng´en in i helvittä ……..
Lillklockan, snabb: Längst in, längst in, längst in …………………..


Frågelista. Kyrkklockor och ringning.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU3035


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


LANDSBYGDSBEBYGGELSE

JORDBRUKSREDSKAP PLOG

KYRKA

Livstycke

Vävprov

Kjolväska