Uppteckning nummer NM-NKU3033_1

Titel: Pipar Olle.

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare: Lars Petter Johansson  År: 1966

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hångsta

Far och undertecknad arbetade i smedjan med diverse körredskap. På vårsommaren vid samma tillfälle fick vi besök av Pipar Olle. Min hustru ropade ifrån ladugården att jag skulle komma och sticka död på en bagge som höll på att dö. Då sade Olle: jag ska gå och titta på brusen. När vi kom låg brusen som död. Olle tog i hornen, lyfte upp huvudet och tittade djuret i ögonen och frågade efter salt, tog några korn, stötte sönder och stack munnen på gumsen. Det märkliga hände, inom några minuter tuggade gumsen lika friskt som de andra fåren.

Ett 50-årsminne. L.P. J-n. 15.1.1940.

Anmärkning: "Klocken" = Hångstaklacken. Mörkt a har blivit å-ljud.