Titel: Skrock och vidskepelse

Upptecknare:  Uppg. saknas
Meddelare: Fritjof Josephson

Socken/stad: Torsåker  By/kvarter: Prästmon

Man tror möjligen att vidskepelse och skrock är något, som hör en förgången generation till - farfar och farfarsc fars tid, att trolldom och vad därtill hörer för länge sedan är avskaffad och att vi i varande stund är ett synnerligen högtstående och upplyst folk.
Men vidskepelsen har djupa och starka rötter. Ett träd så gammalt, omhuldat och bevattnat, ett så kärt och dyrt träd rycks ej opp så lätt. Det ligger i vårt folks kynne ett särdrag, en kärlek för mystik och hedendom, som ännu ej släppt sitt tag trots allt arbete från herrar folkupplysare.
Så sent som för ett tiotal år sedan var undertecknad vittne till, hur man i den östjämtska skogsbygden "blåste i vattnet" för "iråkat", och den dag i dag är lär i den ångermanländska ådalen "jorddragning" begagnas som botemedel för engelska sjukan hos barn.
Fältet är emellertid vida, ja, när man börjar ösa ur denna källa på djupet av århundradens traditioner, finner man hart när outtömlig rikedom, och undertecknad gör bara nedan ett försökt att på ett så enkelt, kortfattat och koncentriskt sätt möjligt att uppteckna en del av det föreliggande materialet.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel. 6. ) Från källor och andra vattensamlingar.